Kiszonki, czyli codzienna porcja zdrowia

Kiszone buraki i zakwas z buraków… to skuteczny sposób na wzmocnienie odporności i naturalne wsparcie dla naszych jelit, a zdrowe jelita to zdrowsza skóra i piękniejsze włosy. W takim zakwasie znajdziesz m.in. magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas, witaminy z grupy B oraz substancje o działaniu antyoksydacyjnych, antybakteryjnym i przeciwwirusowym.

Zakwas z buraków

Wspiera nasz organizm bo jest źródłem witamin, minerałów oraz naturalnych antyoksydantów. Likwiduje stany zapalne, zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Pity na czczo zwiększa przyswajalność żelaza, obniża cholesterol i ciśnienie, a także wspiera pracę tarczycy.

Poprawia ogólny stan zdrowia ciała, włosów, skóry, paznokci. Ma właściwości oczyszczające jelita. Ważny w profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego (wzmocnienie naczyń krwionośnych), ma niski indeks glikemiczny.

Przepis na domowy zakwas

  • duży słoik
  • 3 kg buraków (najlepiej tych długich)
  • 3 l wody
  • 3 łyżki soli
  • 15 ząbków czosnku
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego

Buraki myjemy i kroimy w paseczki, wrzucamy do słoika razem z pozostałymi składnikami i zalewamy wodą z solą.Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy i codziennie mieszamy. Po 4-5 dniach zakwas jest już gotowy.

Odcedzamy buraki od zakwasu (z buraków można zrobić barszczyk czerwony), a zakwas pijemy codziennie po 1/2 szklanki.