Kiszone buraki i zakwas z buraków… to skuteczny sposób na wzmocnienie odporności i naturalne wsparcie dla naszych jelit, a zdrowe jelita to zdrowsza skóra i piękniejsze włosy. W takim zakwasie znajdziesz m.in. magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas, witaminy z grupy B oraz substancje o działaniu antyoksydacyjnych, antybakteryjnym i przeciwwirusowym.
Zakwas z buraków
Wspiera nasz organizm bo jest źródłem witamin, minerałów oraz naturalnych antyoksydantów. Likwiduje stany zapalne, zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Pity na czczo zwiększa przyswajalność żelaza, obniża cholesterol i ciśnienie, a także wspiera pracę tarczycy.
Poprawia ogólny stan zdrowia ciała, włosów, skóry, paznokci. Ma właściwości oczyszczające jelita. Ważny w profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego (wzmocnienie naczyń krwionośnych), ma niski indeks glikemiczny.
Przepis na domowy zakwas
- duży słoik
- 3 kg buraków (najlepiej tych długich)
- 3 l wody
- 3 łyżki soli
- 15 ząbków czosnku
- 8 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
Buraki myjemy i kroimy w paseczki, wrzucamy do słoika razem z pozostałymi składnikami i zalewamy wodą z solą.Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy i codziennie mieszamy. Po 4-5 dniach zakwas jest już gotowy.
Odcedzamy buraki od zakwasu (z buraków można zrobić barszczyk czerwony), a zakwas pijemy codziennie po 1/2 szklanki.